Skip to main content

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

Караван културне манифестације „Филиповање“, која већ десет година негује сећање на животно и немерљиво књижевно дело највећег српског епског песника Филипа Вишњића, 24. јула посетио је средњовековни манастир „Свете Тројице“ - Тавнa, где је песник крштен, и где се у непосредној близини ове светиње налази његова родна Горња Трнова.

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

Представници Срема, који су овом књижевном тројству допринели учешћем јесу књижевник и новинар Петар Вејновић, представници Месне заједнице Вишњићево и Јована Бакајлић, библиотекар у Народној библиотеци „Симеон Пишчевић” у Шиду, уз помоћ и подршку Општине Шид. Скупу је и ове године присуствовао велики љубитељ Вишњићевог дела, Ђорђе Славињак, Грчанац и познати привредник из Бијељине, у чијој кући у Вишњићеву се одржало прво Филиповање, а који је овај пут говорио о значају „Филиповања“ и зближавању становника три равнице: Семберије, Срема и Мачве, које се налазе на три реке, Сави, Дрини и Босуту, и испод четири планине: Фрушке горе, Цера, Гучева и Мајевице.

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

Семберце су представљали чланови СПКД „Просвијета“ из Бијељине, уредници књижевног часописа „Српска вила“, Књижевног клуба „Јован Дучић“ и екипа ТВ БН. Поред њих, били су песници из Јадра, чланови Подружнице УКС „Вук Караџић“ из Лознице, затим чланови Књижевног клуба „Караџић“ и организатори великих књижевних манифестација у Лозници „Ластари“ и „Видовданско пјесничко заједништво“. Из Зворника су били представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвијета“, песници из издавачке куће „АСогласи“. Мачву су представљала три песника, члана Удружења књижевника „Јанко Веселиновић“ из Богатића, чиме су на „Филиповању“ симболично повезали наше великане Вука Стефановића Караџића, Филипа Вишњића и Јанка Веселиновића.

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

Манастир Тавнa је на тромеђи Семберије, Мајевице и Зворничког Подриња, задужбина је краља Драгутина, а недалеко је од Лознице и родног Тршића реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, који је забележио Филипове стихове. „Филиповање“ је почело традиционалним паљењем свеће Филипу Вишњићу, уступајући ту част Јовани Бакајлић, представнику из Срема. Скуп је поздравио и благословио архимандрит овог манастира отац Лазар уз саслужење монахиње Наде.
„ФИЛИПОВАЊЕ“ У МАНАСТИРУ ТАВНА

 

  • Датум креирања: .

 

 

 Народна библиотека Србије    Матица српска    Српска академија наука и уметности    Платформа COBISS