* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

Књижевни сусрети „Филиповање“

Књижевни сусрети „Филиповање“ и додела награда и диплома учесницима Литерарног конкурса расписаног поводом 44. „Вишњићевих дана“

Данас смо се окупили у селу Вишњићеву, у част и славу Филипа Вишњића, на књижевним сусретима под називом „Филиповање“. Ширину ове манифестације најбоље описује чињеница да се одржава између три реке, три равнице и испод четири планине. Присутнима се у уводном делу обратио Тихомир Стаменковић, председник Скупштине општине Шид, уз захвалност на повезивању, зближавању и упознавању са књижевним стваралаштвом Срема, Мачве, Јадра, зворничког Подриња и Семберије и неговање успомена на великог славног песника. Уз захвалност на лепим и мотивационим речима и подршци Општине Шид, уводни део наставио је Тихомир Несторовић, новинар и књижевник а уједно и један од покретача „Филиповања“. Програм књижевних сусрета водила је Јована Бакајлић, библиотекар Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ Шид.

Књижевни сусрети „Филиповање“

Књижевни сусрети „Филиповање“

Како бисмо показали да млади и те како данас негују традицију, поштују живот и дело наших предака, „Филиповање“ je увеличано доделом награда и диплома ученицима који су победили на Литерарном конкурсу расписаном поводом 44. „Вишњићевих дана“, а који је расписала Библиотека. Награђена деца су прочитала своје радове пред публиком, на понос домаћина и организатора сусрета. Oво je била идеална прилика да се захвалимо и њиховим менторима, на изузетном труду и мотивацији, уз доделу Захвалница које су уручили Гордана Шкорић, председница Удружења жена „Филип Вишњић“ Вишњићево и Радивој Ветеха, председник Савета МЗ Вишњићево. Комисију за оцену литерарних радова чинили су проф. Душан Лукић (председник), директор библиотеке Славица Варничић (члан) и библиотекарка Јована Бакајлић (члан).

Књижевни сусрети „Филиповање“

На нашу радост, у другом делу сесије, предате су на поклон књиге у завидном броју. Преко 1000 књига је намењено библиотеци која се налази у склопу Етно поставке „Филип Вишњић“ у Вишњићеву и Народној библиотеци „Симеон Пишчевић“ у Шиду. Књиге је уручио и поклонио господин Видак Масловарић у име Удружења књижевника Србије. У току сусрета, својим стиховима вече су улепшали многи песници и књижевници, а унутрашњост Етно поставке красила је изложба слика Драгане Угрешић, сликарке из Шида.

Књижевни сусрети „Филиповање“

„Филиповање“ су пре десет година покренули Љубомир Ћорилић, Миљурко Вукадиновић и Тихомир Несторовић, а покровитељ сусрета у Вишњићеву били су Удружење књижевника Србије и Радио-телевизија БН.

Књижевни сусрети „Филиповање“

Књижевни сусрети „Филиповање“

Књижевни сусрети „Филиповање“

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal