* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ
Звуци гусала гуслара Витомира Вулина, на платоу испред Културно – образовног центра, уз подизање застава, означили су почетак 43. по реду „Вишњићевих дана“, традиционалне манифестације у славу и част великог гуслара.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Председница Организационог одбора за обележавање манифестације, Славица Варничић, прочитала је имена овогодишњих добитника „Вишњићевих награда“ за животно дело и за младог уметника, до 30 година старости, који су својим радом у култури, допринели развоју и угледу нашег града и општине. Саопштена су и имена награђених ученика на литерарном конкурсу које традиционално расписује Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ поводом „Вишњићевих дана“. Отварање манифестације увеличали су ученици Музичке школе „Филип Вишњић“.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Програм је настављен у Народној библиотеци „Симеон Пишчевић“ где је промовисана књига „Апотеоза српским гуслама“, аутора Дејана Томића.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Други дан манифестaције се традиционално одржао у Вишњићеву, у месту у којем је Филип једно време живео и стварао. Након парастоса, одата му је почаст поред гроба на сеоском гробљу, уз јавни час и полагање цвећа, а затим одржан и културно - уметнички програм у центру села, крај споменика.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Хол Етно поставке „Филип Вишњић“ у Вишњићеву, обогаћен је био изложбама Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“, под називом „255 година од рођења Филипа Вишњића и 135 година од откривања споменика Филипу Вишњићу“ и вајара Милутина Ранковића који је приказао своје умеће у дрворезу. Након отварања изложби, уследила је промоција књиге "Седам малих дрхтаја" Селимира Радуловића, прошлогодишњег добитника "Вишњићеве награде" за књижевност.

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

43. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Свечана академија у оквиру 43. „Вишњићевих дана“, почела је химном „Боже правде“ у извођењу хора „Хоршидеја“ у сали КОЦ-а. Пригодну беседу одржао је песник Ђорђе Нешић, овогодишњи добитник „Вишњићеве награде“ за књижевност. Њему, а затим и добитници „Вишњићеве награде“ за животно дело, Нади Рудић и добитнику „Вишњићеве награде“ за младе, Луки Јашћуру, признања је уручио председник Општине Шид, Зоран Семеновић. У културно – уметничком програму су учествовали гуслар Витомир Вулин, глумци Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, вокални солиста Јована Брзак и певачки ансамбл манастира Фенек - „Фенечки бисери“.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal