* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

ОЧЕ ДАНЕ, МАЈКО НОЋИ

Сећање на Дамјанку Чизмић

ОЧЕ ДАНЕ, МАЈКО НОЋИ

Месец март нас асоцира на нежнији пол, на све оне жене које данас доприносе својом љубављу, преданошћу и радом, али и оне које су некада биле део овог света, оне које су у своје време биле пример велике мотивације за будуће нежне нараштаје. „Да је цвеће лепо и када вене“ схватили смо једног осмомартовског дана 2013. године, када нас је напустила Дамјанка Чизмић „Дашка“, песникиња и сликарка из Беркасова. У знак сећања, овом приликом у Библиотеци је осванула изложба „Оче дане, мајко ноћи“, по називу једне збирке песама Дамјанке Чизмић.

Дамјанка Чизмић се бавила јединственом уметничком техником, осликавањем и исписивањем поезије и писама четкицом на свили. Једно такво писмо на свили сачувано је у Библиотеци као поклон од Цветанке Тубић, које јој је наша Дашка послала из Минхена 1988. године, у ком је живела дужи низ година. На осмој традиционалној књижевној манифестацији под називом „Дани липе“, која се одржала 2015. године, отворена је месна библиотека „Дамјанка Чизмић“, а тим поводом је уручена и Плакета „Липин цвет“ Народној библиотеци „Симеон Пишчевић“.

ОЧЕ ДАНЕ, МАЈКО НОЋИ

За собом је оставила неколико наслова: Минијатуре; Књига која се смеје; Липе Беркасова; Милине чувам између разума; Знамења речи и камења; Оче дане, мајко ноћи; Мој подстанар рак и др.

ОЧЕ ДАНЕ, МАЈКО НОЋИ

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal