* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

Толстој и Достојевски на просторима Србије

Прво новембарско радно јутро освануло је пригодном изложбом у холу Библиотеке. Реч је о изложби „Толстој и Достојевски на просторима Србије“, као подсетник да је ово месец великих књижевних ствараоца.

Толстој и Достојевски на просторима Србије

“Све што сам икада разумео, разумео сам само због тога што сам волео.”
Познат и веома инспиративан цитат Лава Николајевича Толстоја, већ на први увид приказује осећајну страну руског писца који је стварао током деветнаестог века. Био је гроф, сврстан у највеће руске реалисте тога доба. Толстој је рођен 9. септембра 1828. године у Јасној Пољани, а преминуо је на железничој станици Астапово 20. новембра 1910. године, где је такорећи сачекао воз за смрт. Имање на ком је рођен се и данас чува у стању у којем га је напустио велики писац. Постао је музејска вредност која је и даље у власништву његових потомака.

Српски народ се са делима Толстоја упознаје 1867. године, када се на првој страни београдског листа „Световид“ објавила новинска белешка о раду на роману „Рат и мир“. Препознавши квалитет у Толстојевом раду, до краја 19. века већ су сва његова дела била преведа на српски језик.

 "Срби су ватрене патриоте"
Још један познати цитат руског писца и то Фјодора Михајловича Достојевског, а уједно и једног од највећих писаца свих времена. Достојевски је рођен 11. новембра, 1821. године у Москви, а преминуо 9. фебруара, 1881. године у Санкт Петербургу. У својим „Пишчевим списима“, наводио је да сматра да постоје две Србије. Једна нестрпљива и без искуства, а рада да се домогне боље будућности што показује интригама које добијају невероватне размере. Док је друга Србија више народна, те каже: „Она једино Русе сматра својим избавитељима, својом браћом. Србија народ руског цара гледа као Сунце, она воли Русе и верује им. На самом крају желим рећи да неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција, јер су већина Срба ватрене патриоте.“

Српски народ се суочио са делима Достојевског приликом уласка сада већ далеко познатих улога у српска позоришта, а реч је о изведеној драми „Злочин и казна“, која се одиграла први пут 1907. године у Народном позоришту у Београду.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal