* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

За понедељак 17.децембра 2018. у сали Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" Шид заказана је промоција књиге "Историја српског народа". То је скраћена верзија наслова оригинала "Књига о нацији српској, о владаоцима, царевима, краљевима и деспотима, као и о свим догађајима у народу српском", рукописа Симеона Пишчевића, који се чува у Архиву САНУ. Ово је један од два сачувана Пишчевиоћева рукописа.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Дан Библиотеке је искоришћен да се промовише ово дело, које представља капитално издање Библиотеке, јер се као издавачи потписују Издавачка кућа "Академска књига" и Народна библиотека "Симеон Пишчевић" Шид.

Почетак библиотечког рада у Шиду везан је за 17.12.1849.године када је Српској читаоници у Шиду Мита Орешковић поклонио "Буквице" Доситеја Обрадовића, књигу штампану у Бечу.
На свечаности у шидској библиотеци предвиђено је да говоре Ђорђе Ђурић, уредник књиге, преводиоци Ненад и Милица Спасић, Бранко Бешлин, Мирослав Павловић, Бора Бабић и директор Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" Шид, Славица Варничић.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal