* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Културна манифестација „Вишњићеви дани“ која спаја становнике општине Шид, ове године одржала се у периоду од 17. до 19. септембра, а отпочела је традиционалним подизањем Вишњићеве заставе уз пратњу гусала на платоу испред Културног образовног центра у Шиду.

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Централна свечаност одржана је 18. септембра у селу Вишњићеву у ком је славни српски гуслар провео последње две деценије свог живота. Дан је отпочео одржавањем помен службе у Цркви Светог Николе и одласком на гроб Филипа Вишњића. По повратку, одржан је пригодан културно-уметнички програм испред споменика овог великана, где су наступали песници, гуслари, фолклораши, певачи и глумац Александар Дунић, првак београдског Позоришта на Теразијама. На књижевном окупљању у етно поставци Удружења жена, уручена је "Вишњићева награда" за књижевност песнику Селимиру Радуловићу, а представио се и прошлогодишњи добитник Мирослав Алексић. Богат уметнички програм улепшали су и штандови вредних руку жена из удружења, где су своје производе и умеће показале чланице удружења из Вишњићева, Моровића, Јамене, Кукујеваца, Гибарца, Батроваца и Црне Баре (општина Богатић).

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

У библиотеци која је смештена у Етно поставци, постављена је изложба „Вишњићеви дани у 21. веку“, коју је организовала Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ Шид, како би приказала последње две деценије одржавања овако значајне манифестације која се наставила и у новом миленијуму. Изложба је богата чланцима из новина, сликама Библиотеке (на којима су забележена окупљања песника, глумаца, књижевника и др.), позивницама које су се слале током година, плаката који су били штампани, као и часописа посвећеним нашем великану Филипу Вишњићу.

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

У холу етно поставке, одржани су 6. Вишњићеви књижевни сусрети, где су чланови књижевних клубова читали своја ауторска дела. У част дугогодишње сарадње са Народном библиотеком „Симеон Пишчевић“ Шид, учурене су поклон књиге од стране Књижевног клуба „Јован Дучић“ из Бијељине. Поклон је срдачно уз примерен говор уручила Радмила Ђокић, неисцрпни извор поезије и дугогодишњи пријатељ и сарадник шидске библиотеке. Поклон је уз велику захвалност примила Славица Варничић, директор библиотеке.
42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

Свечана академија у част Филипа Вишњића одржана је у недељу 19. септембра у сали Културно образовног центра у Шиду, где су додељене и Вишњићеве награде. Овогодишњи добитници Вишњићеве награде су Гордана Шкорић председница удружења жена „Филип Вишњић“ из Вишњићева која је добила награду за животно дело и Миа Продић глумица аматерског позоришта "Бранислав Нушић", која је добила престижно признање у категорији младих културних стваралаца до 30 година. Беседу је одржао лауреат овогодишње Вишњићеве награде за допринос српској књижевности песник Селимир Радуловић. Културно-уметнички програм Вишњићевих дана својим наступима су увеличали ученици ОМШ “Филип Вишњић”.
42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ

42. ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ
Вишњићеви дани одржали су се под покровитељством Културно образовног центра, Народне библиотеке “Симеон Пишчевић”, Општине Шид и Месне заједнице Вишњићево.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal