* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

ФРОНТ ПРЕКИНУТЕ МЛАДОСТИ

Алекса Младеновић је ново име на шидском књижевном небу. За свој првенац изабрао је наслов "Фронт прекинуте младости", којим жели да заштити од заборава патњу кроз коју су мештани његовог села (Вашица код Шида), као и читаве земље претрпели за време Другог светског рата.

ФРОНТ ПРЕКИНУТЕ МЛАДОСТИ

Роман је сачињен од кратких, по форми, једнаких прича које заједно чине целину и воде нас кроз ток и радњу приче. Дакле, тема романа је Други светски рат и пробој Сремског фронта, а радња је смештена у сам дом Алексе Младеновића, у Вашицу, Шид и околину.

"Пред читаоцима је, свакако, роман који од самог почетка па до краја држи пажњу и који, поред приче о генерацији храбрих људи спремних на сваку жртву ради одбране своје земље од фашизма, носи у себи и снажну антиратну поруку али и поруку да сви они који су пали, нису дали своје животе узалуд јер, захвањујући и Алекси, нису заборављени те је и ово дело својеврстан дуг према свима њима..." каже у својој рецензији Сања Тиркајло.

ФРОНТ ПРЕКИНУТЕ МЛАДОСТИ

Већ треће вече за редом књижевну промоцију у сали Народне библиотеке "Симеон Пишчевић"Шид отворио је Срђан Малешевић, директор Културно образовног центра Шид. Вредно помена је и то да је ово трећа књига која је представљена у три дана, а чији је издавач управо Културно образовни центар Шид и чији су аутори у два случаја млади завичајни ствараоци. Малешевић је подсетио да Младеновић долази из Вашице, одакле је и Благоја Јастребић. Тежња Културно образовног центра ће бити да и даље подстиће рад и стваралаштво младих.

Било је лепо ово вече провести у Библиотеци, где се уз причу о поменутој књизи Алексини другари приредили и музички угођај.

 

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal