Skip to main content

ЧЕТВРТИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАЛОЈ РЕМЕТИ

Стручни скуп библиотекара у организацији Српске читаонице у Иригу, Градске библиотеке Панчево и часописа „Читалиште“, одржан је већ четврти пут у Малој Ремети, од 19. до 21. априла 2024. године. Тема овогодишњег скупа била је „Јубилеји у култури“.

ЧЕТВРТИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАЛОЈ РЕМЕТИ

Као и претходне три године, Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ Шид, имала је представнике- излагаче на задату тему скупа. Тему „Јубилеји у култури- 175 година од оснивања Прве српске читаонице у Шиду до Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“, презентовале су Славица Варничић директор Библиотеке и Јована Бакајлић библиотекар у Завичајној збирци. Основни задатак излагања је био да се прикаже пут од оснивања Читалишта до сада већ јавне библиотеке, која у континуитету ради уназад дуги низ година. Презентован је историјат Библиотеке, као и карактеристичне манифестације, радионице, скупови и програми по чему је Библиотека постала препознатљива на културној мапи региона и шире. Поред стручног дела излагања, учесници су поздравили и оценили као значајан подухват, одлуку председника општине Шид о овогодишњем бесплатном упису заинтересованих мештана шидске општине у Библиотеку. Најављена су и бројна дешавања у текућој години, која ће Библиотека реализовати уз помоћ оснивача, општине Шид, а којих је од почетка година већ одржан велики број.

ЧЕТВРТИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАЛОЈ РЕМЕТИ

Првог дана скупа, библиотекаре је дочекао са пригодном добродошлицом јеромонах Димитрије манастира Шишатовац а стручни скуп је настављен у правцу предавања поводом приређене „Библиографије Лукијана Мушицког“ о чему су говориле проф. др Мирјана Д. Стефановић и археограф саветник мр Душица Грбић из Библиотеке Матице српске. Библиотекар саветник Весна Петровић је библиотекарима показала најстарију књигу из шишатовачког манастира, из 1666. године, као резултат дугогодишњег рада обраде књига у склопу пројекта „Каталог библиотека Фрушкогорских манастира“. Библиотекари су посетили Софијине кругове на Фрушкој гори и упутили су се назад ка Лугарници.
Од 17 часова започео је први прстен стручног скупа на коме су излагали: Горан Траиловић са темом „Пет деценија Градске библиотеке Панчево“, мр Гордана Ђилас „Два века Летописа Матице српске“ (1824-2024), Наташа Туркић, дирекорка Градске библиотеке у Сомбору „Пет јубилеја у једној години“, Оливера Мијаиловић са темом „Јубилеји и годишњице Ресавске библиотеке у Свилајнцу“ и Татјана Богојевић са темом „Јубиларна 20. конференција БДС-а: ретроспектива“.

ЧЕТВРТИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАЛОЈ РЕМЕТИ

Вече је настављено са представљањем интернет презентација, видеа, подкаста и дигиталног маркетинга у култури у оквиру „Акредитованог семинара Bookbox“ Немање Ротара и промоцијом новог Браничева, уреднице Бранке Пражић и Бранка Пражића „Човека са гитаром“.

Другог дана скупа, уручена је друга по реду Плакета „Пустињска ружа“ за изузетан допринос и самопрегоран рад на пољу вере, духовности, неговања лепе речи и значајне резултате истраживања културне историје на српском духовном простору, која је додељена високопреподобној игуманији Параскеви и сестринству манастира Јазак. У наставку програма су излагале др Бранка Драгосавац и проф. др Гордана Стокић Симончић представљајући књигу „Библиотека кроз време: национални хоризонти“.

ЧЕТВРТИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАЛОЈ РЕМЕТИ

У другој сесији стручног скупа чија је тема била „Јубилеји у култури“ редом су излагали следећи библиотекари:
Небојша Цвејић: „Библиотека шабачка после 175 година“; Славица Варничић и Јована Бакајлић: „175 година од оснивања Прве српске читаонице до Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ у Шиду; Вера Новковић и Милица Уверић: „180 година Српске читаонице у Иригу“ и Милијана Дмитровић Торма: „Библиотека „Глигорије Возаровић“, Сремска Митровица Sirmium cantorum - 50 година од оснивања“. Након излагања о јубилејима Миладин Зорић, директор Градске библиотеке у Бачкој Паланци „Вељко Петровић“ је говорио о припремама и снимању филма „Раванградским путем у историју - Вељко Петровић (1884-1967)“ који је и представљен.
У вечерњим сатима званично је отворена већ постављена изложба коју је приредила мр Гордана Ђилас „200 година Летописа Матице српске“ из Библиотеке Матице српске. Крај скупа је протекао уз читање поезије двојице Лучоноша Читаонице Тодора Бјелкића и Зорана Митића уз кантауторе на гитарама Игора Садрију и Владу Дамњановића.

Трећег дана скупа сумрани су утисци и предочена закључна разматрања.

 

  • Датум креирања: .

 

 

 Народна библиотека Србије    Матица српска    Српска академија наука и уметности    Платформа COBISS